Pávák

A közönséges páva hazája Kelet-India és Ceylon,
míg Asszumban és a Szunda-szigeteken, jelesen Jáván,
két más rokonfaj helyettesíti.
Ezek egyike a feketeszárnyú páva (Pavo nigripennis Sclat),
amely ugyan bizonnyal csak helyi fajváltozata a közönségesnek,
a másik pedig a jávai páva (Pavo muticus L.),
amelyet pikkelyforma nyaktollai fémeskék szárnyfedői
és hátrairányuló bóbitájának zászlós tollai élesen elkülönítenek
a nálunk széltében ismert fajtól.
A páva kivált sűrűaljazatú, benőtt szakadékokkal váltakozó,
nyilt területekkel határos hegyes vidéken fekvő erdőkben
és dzsungelekben tartózkodik.
India sok vidékén szent madárnak tartják, elejtése tehát bűn;
aki pávát találna lőni, még agyon is ütnék.
A hindu templomok táján sok helyt félvadon seregesen tanyáznak
s gondozásuk a papok kötelessége;
el is érték a jó bánásmódot s oltalmuk tudatában a hindukkal szemben
csaknem oly bizalmasak, mint a mi házi páváink.
Hume szerint Radzsputanában az öreg tojók csibéiket jól elrejtik
s csak akkor hozzák a nyilvánosság elé az utcákra
és templomokhoz, mikor már jól megnőttek.

Sir Emerson Tennent váltig erősítgeti, hogy a páva való szépségéről
csak az alkothat magának fogalmat, aki saját szemeivel
künn a természetben, a magános vadonban gyönyörködhetett benne.
Ceylon-szigetének európaiaktól ritkán látogatott részeiben,
ahol nem háborgatják, rendkívül gyakori, úgyhogy nappal
egyszerre százakat láthatunk s éjjel lármás szavuktól nem alhatunk.
Mellis szerint itt csak az alacsonyfekvésű, száraz vidékeket lakja;a Nilgiriben,
Elő-Indiában mintegy 1800 m magasságig nyomul,
míg a Himalayában, mint Jerdon írja, csak 600 m-ig emelkedik.
Williamson India egyes vidékein 1200–1500 darabot is látott egyszerre,
leginkább azonban 30–40 darabból állanak a csapatok.
Napközben ezek a falkák többnyire a földön tartózkodnak
s csak a délelőtti és esti órákban mutatkoznak a tisztásokon
és a mezőkön, hogy élelmüket megkeressék.
Üldöztetés esetén lehetőleg futva menekül,
s csak ha meglehetősen maga mögött hagyta üldözőjét,
folyamodik szárnyaihoz. Röpte nehézkes és robajló.
Rendszerint lövésnyire emelkedik föl s ritkán száll messzire.
A kutyától, s általában nagyobb négylábú állattól sokkal inkább megijed,
mint az embertől, alighanem azért, mert vad kutyákkal
és tigrisekkel gyakrabban találkozik s kitapasztalta veszélyes voltukat.
Igazi tyúk létére a páva is részben állatokkal,
részben növényi eredetű anyagokkal táplálkozik.
Amit tyúkjaink megesznek, azt ő is elkölti, minthogy azonban erősebb,
nagyobb, termetesebb állatokkal is kikezd.
Így pl. meglehetős hosszú kígyókkal, amelyeket nem egyszer megöl
és részben fölfal.
Mikor a vetés fölsarjad, rendesen ellátogat a mezőkre legelészni
s ha a pipál gyümölcse megérik, annyit eszik belőle,
hogy tőle pecsenyéje kesernyés ízűvé válik.










