Pávák

 

 

A közönséges páva hazája Kelet-India és Ceylon,

míg Asszumban és a Szunda-szigeteken, jelesen Jáván,

két más rokonfaj helyettesíti.

Ezek egyike a feketeszárnyú páva (Pavo nigripennis Sclat),

amely ugyan bizonnyal csak helyi fajváltozata a közönségesnek,

a másik pedig a jávai páva (Pavo muticus L.),

amelyet pikkelyforma nyaktollai fémeskék szárnyfedői

és hátrairányuló bóbitájának zászlós tollai élesen elkülönítenek

a nálunk széltében ismert fajtól.

 

A páva kivált sűrűaljazatú, benőtt szakadékokkal váltakozó,

nyilt területekkel határos hegyes vidéken fekvő erdőkben

és dzsungelekben tartózkodik.

India sok vidékén szent madárnak tartják, elejtése tehát bűn;

aki pávát találna lőni, még agyon is ütnék.

A hindu templomok táján sok helyt félvadon seregesen tanyáznak

s gondozásuk a papok kötelessége;

el is érték a jó bánásmódot s oltalmuk tudatában a hindukkal szemben

csaknem oly bizalmasak, mint a mi házi páváink.

Hume szerint Radzsputanában az öreg tojók csibéiket jól elrejtik

s csak akkor hozzák a nyilvánosság elé az utcákra

és templomokhoz, mikor már jól megnőttek.

 

 

Sir Emerson Tennent váltig erősítgeti, hogy a páva való szépségéről

csak az alkothat magának fogalmat, aki saját szemeivel

künn a természetben, a magános vadonban gyönyörködhetett benne.

Ceylon-szigetének európaiaktól ritkán látogatott részeiben,

ahol nem háborgatják, rendkívül gyakori, úgyhogy nappal

egyszerre százakat láthatunk s éjjel lármás szavuktól nem alhatunk.

Mellis szerint itt csak az alacsonyfekvésű, száraz vidékeket lakja;a Nilgiriben,

Elő-Indiában mintegy 1800 m magasságig nyomul,

míg a Himalayában, mint Jerdon írja, csak 600 m-ig emelkedik.

Williamson India egyes vidékein 1200–1500 darabot is látott egyszerre,

leginkább azonban 30–40 darabból állanak a csapatok.

Napközben ezek a falkák többnyire a földön tartózkodnak

s csak a délelőtti és esti órákban mutatkoznak a tisztásokon

és a mezőkön, hogy élelmüket megkeressék.

Üldöztetés esetén lehetőleg futva menekül,

s csak ha meglehetősen maga mögött hagyta üldözőjét,

folyamodik szárnyaihoz. Röpte nehézkes és robajló.

Rendszerint lövésnyire emelkedik föl s ritkán száll messzire.

A kutyától, s általában nagyobb négylábú állattól sokkal inkább megijed,

mint az embertől, alighanem azért, mert vad kutyákkal

és tigrisekkel gyakrabban találkozik s kitapasztalta veszélyes voltukat.

 

Igazi tyúk létére a páva is részben állatokkal,

részben növényi eredetű anyagokkal táplálkozik.

Amit tyúkjaink megesznek, azt ő is elkölti, minthogy azonban erősebb,

nagyobb, termetesebb állatokkal is kikezd.

Így pl. meglehetős hosszú kígyókkal, amelyeket nem egyszer megöl

és részben fölfal.

Mikor a vetés fölsarjad, rendesen ellátogat a mezőkre legelészni

s ha a pipál gyümölcse megérik, annyit eszik belőle,

hogy tőle pecsenyéje kesernyés ízűvé válik.

 

 

 

 

 

 

 

Pávák hozzászólásai

Szólj hozzá

Kereső
Belépés
 
 
 
 

" Ha szeretnek
olyan,mintha
kétfelől
sütne ránk
a Nap."




" A sok kis
jelentéktelen,
egyszerű
gesztus teszi
elvislhetővé
az életet.
Egy mosoly,
egy érintés,
egy szó,
kedvesség és
törődés. "



" A nagy
szavak
nem érnek
semmit.
Elszállnak
mint az
őszi szél.
De a
szeretet,
ha szívből
 fakad
elkiséri az
embert,
ameddig él."



" A boldogság
az élet apró
dolgaiban
rejlik.
Aki nem
figyel,
annak
számára
láthatatlan
marad. "




" Mennyi
szín és
furcsaság
az élet,
mindez
mennyi
  emlék és
   remény."




" Csak az tud
élni,kinek
szívéből
nem fogy
a szeretet,
kinek lelke
élettől
vidám,
a világ
szépségein
ámulva
csodál,
ki minden
könnyből
szivárványt
  csinál. "



" Nemes
élethez
nem
kellenek
nagy
cselekedetek,
csupán
tiszta szív
és sok
  szeretet. "
/Pázmány
Péter /



" Emberi
törvény
kibírni
mindent
S menni
mindig
tovább,
Még akkor 
is ha nem
élnek már
benned
remények
és csodák "
/Hemingway/



" Higgy a
csodákban,
mert teli
van vele
az élet.
De ami
legfontosabb,
higgy
magadban,
mert
odabent
a lelkedben
rejtőzi a
csoda
a remény,
a szeretet
és a
  holnap
álmai."

 

 

Szavazás
Nincs szavazás feltöltve
0.01 mp