Őszi gyümölcsök

 

A zöldségek és gyümölcsök

kiemelkedő táplálkozás- élettani szerepet töltenek be

szervezetünk megfelelő működésében.

Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben

jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén

szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében.

Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására.

Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést,

teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja

szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét.

Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését,

ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák

a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

 

 

• Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt
Tipp: fogyasszunk minden étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt,

így biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi fél kg mennyiséget

.
• Mindig friss, idénynek megfelelő, ép gyümölcsöt és zöldséget válasszunk
Tipp: kerüljük a sérült, puha, fonnyadt termékeket és ügyeljünk a megfelelő tárolásukra

.
• Lehetőség szerint mindig tartsunk otthon gyümölcsöt, zöldséget
Tipp: ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, fagyasszuk le,

a mélyhűtött zöldségek-gyümölcsök

a frissnek megfelelő értékes tápanyagtartalommal bírnak

.
Nassolás helyett fogyasszunk inkább gyümölcsöt, gyümölcssalátát.

Édesség helyett gyermekünknek is adjunk gyümölcsöt, zöldséget

így már gyermekkorban kialakulnak a helyes táplálkozási szokások


Tipp: két étkezés között, együnk friss gyümölcsöt, belőlük készült fagylaltot.

A frissen szeletelt zöldségekhez igazán jól illik egy alacsony zsírtartalmú mártás,

ha mégis csokoládéra éhezünk, mártsuk a gyümölcsöt

magas kakaótartalmú olvasztott étcsokoládéba

.
• A gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztás előtt, mindig alaposan mossuk meg
Tipp: ha nem okoz problémát a héja, ne hámozzuk meg,

mert jelentős pektin tartalommal rendelkeznek

.
• Gyakran együnk sötétzöld leveles főzelékféléket, paradicsomot,

citrusféléket és hüvelyes zöldségeket, főzelékeket,

mert kiemelkedő a C-vitamin, karotinoid és folsav tartalmuk


Tipp: az ételkészítéshez ne, vagy csak kevés zsiradékot használjunk,

és kíméletes konyhatechnológiát alkalmazzunk,

az ételeket rövid ideig pároljuk vagy gőzben főzzük,

így megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagaikat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őszi gyümölcsök hozzászólásai

Szólj hozzá

Kereső
Belépés
 
 

" Ha szeretnek
olyan,mintha
kétfelől
sütne ránk
a Nap."




" A sok kis
jelentéktelen,
egyszerű
gesztus teszi
elvislhetővé
az életet.
Egy mosoly,
egy érintés,
egy szó,
kedvesség és
törődés. "



" A nagy
szavak
nem érnek
semmit.
Elszállnak
mint az
őszi szél.
De a
szeretet,
ha szívből
 fakad
elkiséri az
embert,
ameddig él."



" A boldogság
az élet apró
dolgaiban
rejlik.
Aki nem
figyel,
annak
számára
láthatatlan
marad. "




" Mennyi
szín és
furcsaság
az élet,
mindez
mennyi
  emlék és
   remény."




" Csak az tud
élni,kinek
szívéből
nem fogy
a szeretet,
kinek lelke
élettől
vidám,
a világ
szépségein
ámulva
csodál,
ki minden
könnyből
szivárványt
  csinál. "



" Nemes
élethez
nem
kellenek
nagy
cselekedetek,
csupán
tiszta szív
és sok
  szeretet. "
/Pázmány
Péter /



" Emberi
törvény
kibírni
mindent
S menni
mindig
tovább,
Még akkor 
is ha nem
élnek már
benned
remények
és csodák "
/Hemingway/



" Higgy a
csodákban,
mert teli
van vele
az élet.
De ami
legfontosabb,
higgy
magadban,
mert
odabent
a lelkedben
rejtőzi a
csoda
a remény,
a szeretet
és a
  holnap
álmai."

Szavazás
Nincs szavazás feltöltve
0.045 mp